27/11/2024
Hur hittar man tillbaks till sig själv efter en separation?
I varje separation bor en sorg, i det som inte blev som man tänkt eller lovat varandra.
En separation kan komma som en chock när den som vill skiljas berättar om sina tankar för sin partner. Marken rämnar och allt känns overkligt. Flera av mina klienter berättar om hur de går från att vara vuxen till att bli den rädda lilla pojken eller flickan. Barndomstrauman som legat begravda slår till med full kraft och känslan av att man kommer inte kommer att klara sig utan den andre blir både skrämmande och obehaglig.
När vi inte känner igen oss själva eller våran partner blir vi rädda och vill till varje pris tillbaka in i tryggheten som vi hade innan marken rämnade och skilsmässan var ett faktum. Även om relationen inte varit bra på mycket länge är det lätt att hamna i illusionen av ”den trygga relationen” i ett desperat försök att återfå kontroll och trygghet.
Det okända – livet efter en separation – med alla dess frågor kan upplevas mycket skrämmande till en början. Hur ska jag klara mig ekonomiskt, var ska jag bo, hur ska jag klara av att bara ha mina barn varannan vecka osv. Gemensamt för de allra flesta som separerar är att det kommer en dag när de kommit över sorgen av skilsmässan.
Att gå sönder och bli hel igen efter en separation är en läkningsprocess genom olika faser.
För den som valt att avsluta relationen ser det på ett känslomässigt plan helt annorlunda ut. Hon eller han har varit i processen under en längre tid och har därför hunnit bearbeta tankar och känslor kring separation flera gånger om. När beslutet väl är fattat känns det många gånger som en lättnad även om smärtan i att lämna inte går någon förbi. För den som vill lämna kan det kännas tungt att bära ansvaret för beslutet att vilja skiljas.
Oavsett på vilken sida i skilsmässan vi står – att vara den som lämnar – eller – att vara den som blir lämnad så är vi som mest sårbara eller pressade i denna fas. Våra mer primitiva sidor framkallas i denna fas, här brister det för många och vi blir inte den mest förstående och respektfulla personen vi innerst inne skulle vilja vara.
Förnuft och känsla går inte riktigt hand i hand, det krävs en del för att orka stå ut med att se hur den man älskat lider. Att vakna på morgonen och känna för en sekund hur livet var innan men inte längre. Livet blir ett före och ett efter – ett verklighetsglapp där inget någonsin kommer bli detsamma.
Att se och känna att vi inte är ensamma i efterdyningarna av en separation är viktiga delar i en läkningsprocess. Hur väl vi återhämtar oss efter en separation handlar om faktorer som: vilka redskap till återhämtning vi redan har – eller får – längs vägen. Eller om hur pass trygg bas vi hade innan,- dvs eventuella svek från tidigare relationer. Eller hur vi lärt oss att förhålla oss till förlust, obekväma känslor och konflikter i uppväxten och längs vägen i livet.
Att ta hjälp av en professionell samtalsterapeut när smärtan är bottenlös för att inte fastna i skuld, skam eller bitterhet kan vara hjälpsamt både för sig själv och sina barn. Eller om gemensamma barn finns med i bilden och det är svårt att kommunicera kring barnen. För barnens skull är det av stor vikt föräldrarna kan ha en bra samtalsdialog rörande barnen.
När bör vi avsluta förhållandet?
- När kärleken och attraktionen i relationen är helt borta och vi inte förmår eller orkar ta oss tillbaka dit.
- När respekt och trovärdighet inte tillämpas längre.(ingredienser som dom flesta av oss förväntar oss och värderar i ett förhållande)
- Om vi ofta känner oss ensamma i tvåsamheten.
- När ovilja att kommunicera och förstå sin partner uteblir.
- När det finns passion men samtidigt brist på respekt, välvilja och handling. Passion i kombination med destruktivitet är en farlig blandning.
- När vi sällan eller aldrig känner oss sedda eller lyssnade på och saknar viljan till att mötas.
- När barnet/barnen får se, känna och höra kylan och avståndet mellan föräldrarna.
- När man lever med en partner med missbruk (i alla dess former) som saknar självinsikt och vilja till behandling.
- När otroheten är en personlighetsprofil.
- När du utsätts för psykiska och fysiska övergrepp.
Här nedan följer en summering av möjliga vägar till läkning.
- Sätt som ett första mål att så långt som det är möjligt och med tiden bli hel i dig själv igen.
- Känn alla känslor, tillåt dig att rasa och resa dig igen – till en början kanske flera gånger per dag. (om det känns så)
- Be din partner om svar på de frågor du anser nödvändiga för att begripa det som hänt.
- Var uppmärksam så att du inte låter enbart känslor styra dina tolkningar av det skedda. Ta hjälp av din inre observatör.
- Hitta några trygga, stabila personer som du kan lita på att prata med. Om och om igen.
- Hitta minst en person som får veta allt. (för att minska risken att di börjar ljuga för dig själv om vad som hänt).
- Om du känner behov att agera utifrån din vrede – gör det på ett sätt du inte behöver må dåligt av efteråt. (och aldrig när barn är med).
- Känner du att du fastnat och inte kommer vidare är det kanske dags att söka professionell hjälp.